Contact: +31 30 206 1432 | Mail: info@kloepfel-benelux.com

NEDCON

Uitbreiding Leveranciersbestand NEDCON   

NEDCON in Doetinchem is specialist in geautomatiseerde en manuele magazijnoplossingen. Het bedrijf, opgericht in 1969, beschikt over een productievestiging in Tsjechië en over saleslocaties en een resellersnetwerk in Europa en de VS. Sinds 2004 is NEDCON een zelfstandige en vooruitstrevende entiteit van het internationale staalconcern voestalpine, met een eigen NEDCON Test Department en een eigen NEDCON Innovation Centre. In totaal heeft het bedrijf circa 600 medewerkers in dienst. Het eindklantenspectrum is zeer breed en varieert van supermarkten en automotive tot logistieke en e-commercebedrijven in uiteenlopende sectoren. “Al die bedrijven zijn naarstig op zoek naar geautomatiseerde magazijnoplossingen. Daar sluiten wij met onze producten op aan. Waar het kan met standaardoplossingen, waar nodig afgestemd op de systemen en specifieke wensen van de klant”, zegt Wouter Bruggers, hoofd procurement en supply chain planning bij NEDCON.

Sterke groei

Net voor het aantreden van Bruggers was er contact gelegd met Kloepfel Benelux vanwege een aantal issues rond inkoop en centrale planning, wat leidde tot een capaciteitsvraag. Deze brede vraag werd in tweede instantie toegespitst op ondersteuning bij het vinden van nieuwe leveranciers, gespecialiseerd in de techniek van het kanten van rails. “NEDCON groeit momenteel sterk en onze projecten worden groter en lopen soms parallel. We zagen dat onze bestaande twee leveranciers op de rand van hun kennis en capaciteit opereerden en hadden behoefte ons supplierbestand uit te breiden”, verklaart Bruggers, die een goede reden had om bij Kloepfel Benelux aan te kloppen. “Het is een sterke speler in het inkoopdomein, met veel kennis en een groot oplossend vermogen. Bovendien kun je tappen in hun omvangrijke leveranciersbestand, waaronder ook de database van Kloepfel Duitsland.”

Eisenpakket

Als eerste stap identificeerde Kloepfel Benelux 79 mogelijke leveranciers uit Nederland, Duitsland en Tsjechië, van wie 21 werden benaderd voor een eerste indicatie. Samen met Bruggers stelde Menno de Goeij, senior consultant bij Kloepfel Benelux, een longlist van twintig en later een shortlist van tien leveranciers op. Belangrijke eisen betroffen het machinepark, de locatie ten opzichte van vestigingen van NEDCON in Nederland en Tsjechië (met het oog op kwaliteitscontrole), prijs, een hoge mate van professionaliteit en een bepaalde omzet. “Leveranciers moesten bijvoorbeeld profielen tot 4 millimeter en gatenpatronen met verzonken gaten kunnen maken, en kunnen lasersnijden. Een aantal van hen was duidelijk overvraagd”, schetst Bruggers.

Extern paar ogen

Uiteindelijk werd bij vijf partijen, waaronder enkele leveranciers met wie NEDCON al nauw samenwerkt of eerder zaken gedaan had gedaan, een RFQ opgevraagd. “Met twee van hen hebben we inmiddels de contacten weer aangehaald. Zij starten nu eerst met een kleinere opdracht, daarna kijken we of ze ook grotere opdrachten aankunnen.” Gezien de urgentie van het lopende project waarvoor Kloepfel Benelux in eerste instantie was benaderd – het gewenste profiel moest binnen een paar maanden geleverd worden – mikt NEDCON met de inzet van deze nieuwe leveranciers op toekomstige opdrachten. “In de strategische discussie heeft Menno zijn observaties gedeeld en zich deskundig betoond, hij weet precies waar het om draait bij inkoop. Ook is hij op de hoogte van de diverse bewerkingen in de markt. Zo deed hij ons de suggestie om bij grotere systemen te kiezen voor rolvormen als productietechniek in plaats van kanten”, vertelt Bruggers. “Altijd fijn om een extern paar ogen te laten kijken naar een stukje businessvraag. Daar is Kloepfel Benelux goed in.”

Back to Top