Contact: +31 30 206 1432 | Mail: info@kloepfel-benelux.com

Nooteboom Trailers

Kloepfel Benelux / Referenties / Nooteboom Trailers

Professionaliseringsslag inkoop Nooteboom Trailers

Nooteboom Trailers B.V. is een vooraanstaande internationale onderneming die innovatieve, integrale oplossingen levert voor uitzonderlijk vervoer. Zo ontwerpt en bouwt dit familiebedrijf kwalitatief hoogstaande trailers met een nuttig draagvermogen van 20 tot 200 ton. Het productenportfolio omvat semi-trailers, diepladers, aanhangwagens en semi-diepladers. Opgericht in 1881, telt Nooteboom Trailers momenteel ruim 500 medewerkers. Het hoofdkantoor is gevestigd in Wijchen. Via het eigen internationale serviceconcept voorziet Nooteboom Trailers tevens in betrouwbaar onderhoud, service en revisie, levering van reserveonderdelen en verzorgt het bedrijf in- en verkoop van gebruikte trailers.

Transitie naar hoger niveau

In 2019 zocht Raymond Belderink, operationeel directeur bij Nooteboom Trailers, contact met Kloepfel Benelux. “We constateerden dat we inkoop niet op de meest efficiënte manier invulden en zochten naar manier om op dit vlak te professionaliseren. Met als doel een transitie naar een hoger niveau”, zegt hij. “Dan kijk je natuurlijk ook naar de kosten van zo’n traject en wat het je aan besparingen kan opleveren. Kloepfel Benelux stond er heel ondernemend in, dacht niet in uurtje-factuurtje maar berekende alleen een fee op basis van de daadwerkelijke besparingen. Deze contractafspraak verkleinde voor ons het risico en zo zijn we het project ingegaan.”

Medewerkers meenemen

Binnen Nooteboom Trailers werd verschillend naar dit optimaliseringsproject gekeken. “Dat liep uiteen van interessant, kan wat opleveren tot licht afwijzend. Dat is logisch en daar had Kloepfel Benelux ons ook al attent op gemaakt. Je haalt iemand van buiten naar binnen, die dingen anders wil gaan aanpakken. Medewerkers denken dan al snel dat ze hun werk niet goed doen. Dus moet je hen meenemen, kennis delen en laten zien wat ze ervan kunnen leren”, aldus Belderink, die sowieso een voorstander is van het betrekken van externe partijen. “Je kunt nu eenmaal niet alle kennis in huis hebben, dus is samenwerking heel belangrijk.”

Prioriteiten stellen

Een andere uitdaging was tijd vinden voor de uitvoering van het project, aangezien dit bij de betrokken medewerkers bovenop hun eigen werk kwam. “Dat betekent prioriteiten stellen en je mensen motiveren om mee te doen. Het feit dat er mogelijk grote besparingen tegenover staan, maakt dat wel eenvoudiger”, lacht Belderink. “Desalniettemin was het wikken en wegen, aangezien innovatie binnen Nooteboom Trailers eveneens een belangrijke prioriteit is. Ook dat vergt tijd van medewerkers, dus je moet steeds kijken waar je hun tijd aan wilt besteden.” De ondersteuning vanuit Kloepfel zorgde voor verlichting. “Zij hebben veel energie gestoken in het project, onder meer in het aanvragen van offertes bij leveranciers, specificaties op het gewenste niveau brengen en het voorbereiden van de leveranciersdagen.”

Betere band met leveranciers

De eerste fase van het project was bedoeld om samen met leveranciers kostenbesparingen te realiseren. Hiervoor organiseerden Nooteboom Trailers en Kloepfel twee leveranciersdagen voor de huidige top 40 van leveranciers van het bedrijf. Daarnaast sprak Kloepfel één-op-één met nog zo’n vijftien leveranciers. “Door de commerciële condities te optimaliseren, hebben we een behoorlijke besparing weten te realiseren. En, belangrijker: we hebben een betere band met onze leveranciers gekregen. In feite kwamen we tot de ontdekking dat we hen tot dan toe niet als belangrijke stakeholder hadden behandeld”, stelt Belderink. “Praktisch alle leveranciers beoordeelden deze gesprekken als positief en waardeerden het respect dat eruit spreekt. Het heeft de onderlinge relatie versterkt, iets wat ons nu goed van pas komt. Want hoewel er van alles aan de hand is in de markt, hebben wij minder uitdagingen om aan materiaal te komen. Dat telt ook mee als resultaat!”

Verwachtingen waargemaakt

Terugkijkend op de samenwerking met Kloepfel Benelux, toont Belderink zich tevreden. “Gaandeweg zijn beide organisaties in het project gegroeid en is er een professionaliseringsslag gemaakt. Alleen waren we niet zo ver gekomen en hadden we niet bereikt waar we nu staan. Door het betrekken van ons management, onze strategisch inkoper en een groot aantal leveranciers én door hun eigen hoge inzet, heeft Kloepfel Benelux de verwachtingen rond besparingen waargemaakt.” De tweede fase, gericht op het vinden en aantrekken van nieuwe leveranciers, heeft vanwege de coronacrisis, geopolitieke ontwikkelingen en recente prijsstijgingen enige vertraging opgelopen. “Maar we willen zeker vervolgstappen maken. Op dit moment onderzoeken we de samenwerking met een hydrauliekleverancier en hoe we op langere termijn gezamenlijk besparingen kunnen realiseren.”

Back to Top